Σχολικές στολές! Ένα θέμα που γυρίζει από τα παλιά!

Οι σχολικές στολές ή ποδιές, όπως λεγόντουσαν στην Ελλάδα, αποτελούν παρελθόν από τις 6 Φεβρουαρίου του 1982. Ημέρα που ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Λευτέρης Βερυβάκης αποφάσισε την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της σχολικής ποδιάς.

Η διαφωνία για το αν οι μαθητές πρέπει ή δεν πρέπει να φορούν ομοιόμορφα ρούχα, κρατούν καλά, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό γεγονός είναι το σχέδιο του δημάρχου Ρομπέρ Μενάρ, του ακροδεξιού δημάρχου της Νότιας Γαλλίας, να επαναφέρει τις σχολικές ποδιές. Ένα σχέδιο που, όπως φαίνεται, πρόκειται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Οι υποστηρικτές των στολών λένε πως είναι καλό να μην γίνεται επίδειξη ρουχισμού στο σχολείο γιατί εντείνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Πως οι μαθητές νιώθουν ομάδα και όχι μονάδες.

Οι πολέμιοι αυτής της πρακτικής από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν πως τα όρια ανάμεσα στην ισότητα και την ομοιότητα είναι πολλές φορές δυσδιάκριτα. Λένε ακόμα πως η στολή παραπέμπει σε μιλιταριστικές πρακτικές και καθεστώτα.