Στα πλαίσια της 1η Διακλινικής Επιστημονικής Ημερίδας “Από το Σύμπτωμα στη Διάγνωση, από τη Διάγνωση στη Θεραπεία”, με θέμα “Παρακολούθηση παιδιών με νεοπλασματικά νοσήματα μετά το πέρας της θεραπείας”, ανακοίνωσε ο επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής και παιδιατρικής ογκολογίας στο ΑΠΘ, Εμμανουήλ Χατζηπαντελής, πως το 75% των παιδιών με καρκίνο ζούν πέραν της 5ετίας, σήμερα, στις προηγμένες χώρες.
Συμπλήρωσε δε πως αν και ο κίνδυνος υποτροπής υπάρχει και μετά την 5ετία, πάνω από το 90% των παιδιών αυτών θα είναι υγιείς ακόμη και 15 χρόνια μετά τη διάγνωση. Τόνισε βέβαιαπως η υγεία αυτών των παιδιών είναι πιο ευάλωτη σε σύγκριση με εκείνη των υγειών παιδιών. Συνεπώς συνίσταται η παρακολούθησή τους και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας και να δοθεί βάρος στα απώτερα προβλήματα υγείας που προκύπτουν από τον ίδιο τον καρκίνο ή τη θεραπεία του.
“Οι απώτερες επιπλοκές διαφέρουν ανάλογα με την πρωτοπαθή νόσο, την εντόπιση και τη θεραπεία της, καθώς και από γενετικές ή άλλες υποκείμενες παθολογικές καταστάσεις. Πολλές από τις επιπλοκές εξελίσσονται αργά και δεν υφίστανται κατά το τέλος της θεραπείας. Συνεπώς, η παρακολούθηση των επιζώντων θα πρέπει να κατευθύνεται με βάση συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου και να τροποποιείται όσο αυξάνει ο χρόνος από τη διάγνωση. Πολλές από τις επιπλοκές αυτές απαιτούν έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση για την καλύτερη έκβασή τους” αναφέρει ο κ Χατζηπαντελής.