54122 - Τα πενταψήφια είναι όλα απάτη; Ή μήπως όχι;

Πολύς λόγος γίνεται για τα μηνύματα που έρχονται στα κινητά μας από πενταψήφια νούμερα. Διαφόρων τύπων μηνύματα. Από διαγωνισμούς, ενημερωτικά, από τα γραφεία των πολιτικών κτλ.

Η πιο συνηθισμένη αντίδραση είναι να πανικοβληθούμε. Μας γεννούνται ερωτήσεις όπως “Που βρήκαν το τηλέφωνό μου;” ή “Χρεώνομαι τώρα εγώ με αυτό”. Άλλες φορές δικαιολογημένα και άλλες φορές όχι.

Παράδειγμα, πρόσφατα ήρθε στο κινητό μου ένα sms από το 54122 και ομολογώ πως, ειδικά και με την “ιδιαίτερη” φύση του μηνύματος, έγινα έξω φρενών. Ποιος μπορεί να μου έστειλε τέτοιο προσωπικό μήνυμα. Είναι κάποιου είδους απάτη; Χρεώνομαι με αυτό; Με ποιο δικαίωμα;

Μόλις ηρέμησα λίγο, αποφάσισα φυσικά θα ψάξω ποια ήταν η εταιρεία αυτή και τι γίνεται. Αναζήτησα το νούμερο στο ίντερνετ και είδα πως το νούμερο αυτό, ανήκει στην εταιρία Teligron Ltd. Είδα πως είχαν σταθερή γραμμή τηλεφώνου εξυπηρέτησης πελατών και αποφάσισα να τους πάρω για να μάθω που βρήκαν το τηλέφωνό μου. Και η αλήθεια είναι πως δεν είχα ήρεμη διάθεση.

Το σήκωσαν, τους εξήγησα το πρόβλημά μου, και μου εξήγησαν πως ακριβώς γίνεται η εγγραφή. Την προηγούμενη μέρα είχα μπει στην ιστοσελίδα τους (www.ellinespadou.com) και χωρίς να ξέρω τι πατάω είχα πατήσει δεχτεί για την ενεργοποίηση μιας υπηρεσίας Chat που παρέχουν προαιρετικά.

Ο χειριστής της κλήσης, πολύ ευγενικά με καθησύχασε λέγοντάς μου πως δεν είχα χρεωθεί κάτι για το μήνυμα που έλαβα μιας και όλα τα εισερχόμενα μηνύματα ήταν δωρεάν. Με ρώτησε αν θέλω να με διαγράψουν από τις λίστες τους και να μην μου ξαναστείλουν sms. Τους είπα ναι, και αυτό έγινε αμέσως.

Μπορώ να πω βέβαια πως έτρεμα λίγο τον επόμενο λογαριασμό του κινητού, γιατί εκείνοι μου είπαν ότι δεν χρεώνομαι, εγώ όμως δεν τους πίστεψα. Και επειδή με έτρωγε και δεν μπορούσα να περιμένω πήγα μέχρι τον πάροχό μου και τους εξήγησα ακριβώς τι έγινε.

Εκεί, οι υπάλληλοι της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, αφού το έψαξαν, μου απάντησαν πως πρόκειται για εταιρεία που λειτουργεί με όλες τις απαραίτητες άδειες και σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμπέρασμα; Δεν υπάρχει λόγος πανικού, απλά ψάξτε το καλά για να αποφύγετε όσο το δυνατόν νωρίτερα οποιαδήποτε κακοτοπιά. Ψύχραιμα, αν λάβετε τέτοιο μήνυμα, επικοινωνήστε με τον πάροχό σας και ρωτήστε τον ή αναζητήστε το νούμερο. Το πρόβλημά σας μπορεί να λυθεί άμεσα και εύκολα.

Tags: