Όσοι έχουν γαλάζια μάτια είναι απόγονοι ενός ανθρώπου!

Μία νέα έρευνα Δανών ερευνητών, λέει πως όλοι όσοι έχουν γαλάζια μάτια έχουν κοινή γενετική προέλευση, δηλαδή, είναι απόγονοι ενός και μόνο ανθρώπου! Ο πρώτος αυτός γαλανομάτης εμφανίστηκε στη γή πριν 6.000 με 20.000 χρόνια πριν.

Μία μετάλλαξη φαίνεται πως αραίωσε τις καφέ χρωστικές του ματιού, με αποτέλεσμα τον πρώτο γαλανομάτη άνθρωπο. Για τον χρωματισμό των ματιών, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τον μεγαλύτερο ρόλο παίζει το γονίδιο OCA2, το οποίο ρυθμίζει την παραγωγή μελανίνης, της χρωστικής ουσίας που δίνει χρώμα στα μαλλιά και στo δέρμα. Το γονίδιο OCA2 ρυθμίζει την ποσότητα μελανίνης στην ίριδα, παίζοντας μεγάλο ρόλο στο χρώμα των ματιών

Σε αντίθεση με τις σκούρες ίριδες, οι γαλάζιες και πράσινες αποχρώσεις δεν φαίνεται να οφείλονται σε αντίστοιχες χρωστικές ουσίες. Αντιθέτως, τα χρώματα αυτά εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της σκέδασης του φωτός, του ίδιου φαινομένου που εξηγεί και το μπλε χρώμα του ουρανού.

Πρόκειται για το φαινόμενο της εκτροπής των ακτίνων φωτός. Ειδικά στην περίπτωση των ματιών, όταν οι ακτίνες φωτός συναντούν το μπροστινό στρώμα της ίριδας, εκτρέπονται. Ως αποτέλεσμα, και επειδή το μπλε φως σκεδάζεται περισσότερο, όσοι έχουν λίγη μελανίνη στις ίριδες των ματιών τους, «αποκτούν» γαλάζια ή πράσινη απόχρωση στα μάτια.