Ψάχνει συμμάχους για το ισπανικό «Δεν πληρώνω»

Ο φόβος των διώξεων δεν σταματά τον Χουάν Μανουέλ Σάντσεθ Γκορδίγιο, δήμαρχο ενός μικρού δήμου της Ανδαλουσίας που πριν από μερικές ημέρες συμμετείχε στην απαλλοτρίωση ενός σούπερ μάρκετ για μοιράσει τα τρόφιμα στους φτωχούς δημότες του.
Ο κομμουνιστής δήμαρχος ξεκινά σήμερα πορεία τριών εβδομάδων, στόχος της οποίας είναι να πείσει τους συναδέλφους του στην Ανδαλουσία να μποϊκοτάρουν τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Η πορεία πρόκειται να ξεκινήσει από το Γιοντάρ, δήμο στον οποίο καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην περιοχή. Ο Σάντσεθ Γκορδίγιο ελπίζει να πείσει τους άλλους δημάρχους της πολυπληθέστερης περιφέρειας της Ισπανίας να μην πληρώσουν το χρέος, να σταματήσουν τις απολύσεις και να μην εκτελέσουν τις διαταγές έξωσης.
Ο δήμαρχος της Μαριναλέδα, μιας κωμόπολης 2.645 κατοίκων, είχε γλιτώσει τη σύλληψη για την απαλλοτρίωση του σούπερ μάρκετ χάρις στην ασυλία που του εξασφαλίζει η εκλογή του στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας. Δηλώνει, όμως, έτοιμος να μην κάνει χρήση του δικαιώματός του για να συλληφθεί και αυτός όπως συνέβη με τους επτά ακτιβιστές, που γέμισαν τρία καρότσια με ζυμαρικά, φασόλια, φακές και γάλα για να τα μοιράσουν στη συνέχεια σε 36 οικογένειες ανέργων. «Λένε ότι είμαι επικίνδυνος» έχει δηλώσει ο ανδαλουσιανός δήμαρχος. «Αλλά αν είμαι εγώ επικίνδυνος, τότε τι είναι οι τραπεζίτες που κυκλοφορούν ελεύθεροι μετά το κόλπο; Δεν είναι επικίνδυνες οι τράπεζες που παίρνουν δάνειο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επιτόκιο 1% και ξαναπουλάνε το ίδιο δάνειο στους Ισπανούς με επιτόκιο 6%;». διερωτάται. Το κυβερνών κόμμα, από την πλευρά του, κατηγορεί τον Σάντσεθ Γκορδίγιο ότι το μόνο που επιζητεί είναι η δημοσιότητα. «Δεν μπορείς να παριστάνεις τον Ρομπέν των Δασών και συγχρόνως να είσαι ο Σερίφης του Νότιγχαμ» δήλωσε εκπρόσωπός του.