ΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Το κτιριο ξεκίνησε την κατασκευή του στις 21 Σεπτεμβρίου του 2004. Ο πύργος σχεδιάστηκε από την εταιρεία Skidmore, Owings and Merrill, η οποία έχει σχεδιάσει τον ουρανοξύστη Γουίλις Τάουερ (πρώην Σίαρς Τάουερ) στο Σικάγο και τον 1 World Trade Center ουρανοξύστη, που θα πάρει τη θέση των Δίδυμων Πύργων στην Νέα Υόρκη.

Το σχέδιο το εμπνεύστηκαν από ένα φυτό που συναντάται στις ερήμους, το Hymenocallis. Την κατασκευή ανέλαβε η εταιρεία Samsung Engineering & Construction, η οποία και έχει κατασκευάσει τους Πύργους Πετρόνας και τον Ταϊπέι 101 ενώ το κόστος άγγιξε τα 1,2 δις ευρώ. Διαθέτει 160 ορόφους, όπου και οι πιο πολλοί προορίζονται για γραφεία και διαμερίσματα.

Στο μέλλον θα κατοικούν και θα εργάζονται 12.000 άνθρωποι. Επίσης, θα στεγάζεται και ένα ξενοδοχείο σχεδιασμένο από τον Τζιόρτζιο Αρμάνι. Ο ουρανοξύστης, ύψους 828 μέτρων, είναι ορατός από απόσταση 100 χιλιομέτρων, υπό καλές καιρικές συνθήκες. Έχει συνολικά 24.348 παράθυρα και το σύστημα καθαρισμού του κόστισε 8 εκ. δολάρια.

Και αξιοσημείωτο είναι ότι ο υψηλότερος όροφος έχει διαφορά θερμοκρασίας από τον πρώτο 6-7 βαθμούς Κελσίου. Το Μπουρτζ Χαλίφα, γνωστό και ως Μπουρτζ Ντουμπάι, είναι ο ουρανοξύστης στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που σήμερα κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ύψους.

Tags: