Το πόρισμα για τις πραγματικές αιτίες θανάτου της πριγκίπισσας Νταϊάνα 22 χρόνια μετά.

Ήταν 31 Αυγούστου του 1997 όταν ανακοινώθηκε η θλιβερή είδηση του θανάτου της κοσμαγάπητης πριγκίπισσας Νταϊάνα, συζύγου του πρίγκιπα Κάρολου και μητέρα των Ουίλιαμ και Χάρι. Η Νταϊάνα συνοδευόμενη από τον τότε σύντροφο της Ντόντι Αλφαγιέτ βρήκε τραγικό θάνατό σε τροχαίο δυστύχημα μαζί με εκείνον αλλά και τον οδηγό της λιμουζίνας που επέβαιναν στη διάρκεια κυνηγητού από παπαράτσι από τους οποίους προσπαθούσαν να ξεφύγουν. Το δυσάρεστο γεγονός βύθισε τότε σε πένθος την Αγγλία ολόκληρη αλλά κι όχι μόνο, καθώς η Νταϊάνα υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητή λόγω της προσωπικότητάς της αλλά και της έντονης φιλανθρωπικής της δράσης. Έρευνες δε για τα ακριβή αίτια του θανάτου της διενεργούνται μέχρι και σήμερα ύστερα από την πάροδο 22 σχεδόν ετών. Πολλά σενάρια συνωμοσίας έχουν δημιουργηθεί μέσα στα χρόνια αυτά με επικρατέστερο αυτό της δολιοφθοράς από το παλάτι του Μπάκιγχαμ καθώς οι σχέσεις βασίλισσας Ελισάβετ και Νταϊάνα δεν ήταν και οι καλύτερες. Ωστόσο το πόρισμα κατόπιν της εξέτασης του αυτοκινήτου που επέβαινε η πριγκίπισσα έρχεται να καταρρίψει όσα μπορεί να φανταζόμασταν έως τώρα.

Η Mercedes που οδήγησε την Νταϊάνα στο θάνατο με τη μοιραία αυτή διαδρομή σύμφωνα με τα νέα στοιχεία ήταν πολύ παλιά και σε πολύ κακή κατάσταση. Επρόκειτο για ένα αυτοκίνητο επισκευασμένο πολλές φορές το οποίο δε θα έπρεπε να κινείται καν ή τουλάχιστον με ταχύτητα μεγαλύτερη από 60 χιλιόμετρα την ώρα. Ήταν στην ιδιοκτησία του ξενοδοχείου Ριτζ στο Παρίσι στο οποίο και διέμενε η Νταϊάνα με τον Ντόντι. Το Ριτζ ωστόσο ανήκε στον Μωχάμεντ Αλφαγιέτ, τον πατέρα του Ντόντι. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είχε τρακάρει και επισκευαστεί πολλές φορές στο παρελθόν. Τελευταία φορά ήταν όταν ένας κρατούμενος σε άδεια το έκλεψε κι έκανε βόλτες τρέχοντας με 160χλμ την ώρα μέχρι που τράκαρε και το αναποδογύρισε. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες το αυτοκίνητο μετά από αυτό δεν έπαιρνε επισκευή κι έπρεπε να τεθεί εκτός λειτουργίας. Ωστόσο δεν εισακούσθηκε η οδηγία αυτή. Τη μοιραία βραδιά όχι απλά το χρησιμοποίησαν αλλά ο σοφέρ προκειμένου να αποφύγει τους παπαράτσι, έτρεχε με 190 χιλιόμετρα, υπό την επήρεια μάλιστα ποτού κι αντικαταθλιπτικών χαπιών. Όπως ήταν φυσικό έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου χωρίς καν να συγκρουστεί με κάποιο άλλο όχημα. Επομένως ο θάνατος της Νταϊάνα προήλθε από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα ενώ δεν επιβεβαιώνεται κανένα από τα σενάρια συνωμοσίας που κυκλοφορούν επί τόσα χρόνια.

Επιπλέον άλλο ένα σενάριο που καταρρίπτεται είναι αυτό της αντίδρασης της Ελισάβετ την επομένη του θανάτου που είχε εξοργίσει όλους τους Άγγλους πολίτες. Η Ελισάβετ το διάστημα εκείνο ήταν διακοπές με τον Φίλιππο, τον Κάρολο και τους εγγονούς της Ουίλιαμ και Χάρι. Όταν μαθεύτηκε η είδηση του θανάτου δεν μετέβη αμέσως στο παλάτι του Μπάκιγχαμ όπως απαιτεί το πρωτόκολλο κι αυτό προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του κόσμου που το απέδωσε στις κακές σχέσεις που υπήρχαν μεταξύ τους. Ωστόσο όπως αποκαλύφθηκε αργότερα ο λόγος που δεν επέστρεψε αμέσως για να κάνει δήλωση παρά μία μόνο ημέρα πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία, ήταν γιατί είχε να διαχειριστεί την ψυχολογία των εγγονών της. Τα μικρά τότε παιδιά, θρηνούσαν για το χαμό της μητέρας τους κι εκείνη έπρεπε να σταθεί στο πλευρό τους και να τα ενισχύσει καταστρατηγώντας τότε για πρώτη φορά το βασιλικό πρωτόκολλο.