Η Γαρυφαλλιά (Λιάνα) Κανέλλη (1954) είναι Ελληνίδα δημοσιογράφος και πολιτικός.
Γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου του 1954 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά[1]. Ήταν η πρώτη γυναίκα που παρουσίασε δελτίο ειδήσεων στην κρατική τηλεόραση (1973) και από τις πρώτες στην ιδιωτική (εκφώνησε το πρώτο δελτίο ειδήσεων του Mega Channel το Νοέμβριο του 1989). Παράλληλα εργάστηκε ως ανταποκρίτρια του ABC κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου. Έχει εργαστεί επίσης στους τηλεοπτικούς σταθμούς Seven X, Star Channel, ANT1 και ΣΚΑΪ (σήμερα Alpha) και έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες Απογευματινή, Έθνος, Εξουσία, Επίκαιρα, Μακεδονία, Ριζοσπάστης, Τα Νέα και Το Βήμα και με τα περιοδικά Μανίνα, Ταχυδρόμος και Τηλέραμα. Στο ραδιόφωνο ξεκίνησε από την κρατική συχνότητα της ΕΡΤ και υπήρξε η πρώτη γυναίκα διευθύντρια ιδιωτικού ραδιοσταθμού, του TOP FM 92.4 το 1989 (σήμερα ως Λάμψη 92.3). Εκπομπές είχε επίσης στους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΑΝΤ1 97.2 FM (σήμερα Easy 97.2), ΣΚΑΪ 100.3, Planet 99.5 FM (μετέπειτα City 99.5 και σήμερα ως Βήμα FM) και σήμερα στον Real FM 97.8. Από το 1997 εκδίδει το περιοδικό Νέμεσις. Το 1999 έκανε μια guest εμφάνιση στον δεύτερο κύκλο της τηλεοπτικής σειράς του MEGA των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου Δύο Ξένοι,Το 2007 εκανε guest εμφανιση στον 2ο κυκλο της σειρας Στο Παρα 5 στο τελευταιο επισοδειο.
Εξελέγη μέλος διάφορων συνδικαλιστικών δημοσιογραφικών οργάνων. Έχει βραβευθεί για την κοινωνική και αντιρατσιστική της δράση, από πολλούς συλλόγους και οργανώσεις, μεταξύ αυτών έχει τιμηθεί και με το Βραβείο Ιπεκτσί. Μεταξύ άλλων έχει συγγράψει τα βιβλία "Στοχασμοί", "Λειτουργία των Όρκων" και "Ρουάντα, ο Ρους του Κάτω Κόσμου".
Στις εκλογές του 2000, του 2004, του 2007, του 2009 και του Μαΐου 2012 εκλέχτηκε βουλευτής Α' Αθήνας με το ΚΚΕ.
Η Λιάνα Κανέλλη ήταν η πρώτη μεταπολιτευτική βουλευτής του ΚΚΕ που ορκίσθηκε στο Ευαγγέλιο στην καθιερωμένη ορκωμοσία της Βουλής, κάτι που ξεφεύγει από τη συνήθη πρακτική των μελών του ΚΚΕ. Είχε επίσης συνταχθεί με την θέση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο ζήτημα των ταυτοτήτων, ο οποίος καλούσε σε «προάσπιση της Ορθοδοξίας έναντι της Νέας Τάξης Πραγμάτων που την απειλεί».
Κατοικεί στην Εκάλη.
Στις 6 Μαΐου 2012 εκλέχθηκε με περισσότερους από 17.500 σταυρούς προτίμησης.
Ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ως Υπουργός Δικαιοσύνης, της είχε επιτεθεί με υβριστικούς χαρακτηρισμούς μέσω τηλεοπτικού καναλιού, ενώ στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του 2011, η Λιάνα Κανέλλη προπηλακίστηκε από πολίτες.
Λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης χαστούκισε τη Λιάνα Κανέλλη κατά τη διάρκεια πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής του Αντέννα. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την ενέργεια του βουλευτή της Χρυσής Αυγής .
Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος της έχει ασκήσει έντονη κριτική με αφορμή τις θέσεις του ΚΚΕ για διάφορα ζητήματα όπως το σύμφωνο συμβίωσης ατόμων του ίδιου φύλου . Χαρακτηριστικά ανέφερε «Μου κάνει κατάπληξη πώς μιά λεσβία βουλευτής σε μιά Ευρωπαική χώρα μπορεί να είναι τόσο προκλητικά αντιδραστική σε θέματα σεξουαλικότητας, όταν σε κάθε άλλο μέτωπο "όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει".
Επίσης κατηγορήθηκε για την πράξη της να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία, Σέρβου εθνικιστή, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
Η συμμετοχή της Λιάνας Κανέλλη και του Κώστα Ζουράρι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ του 1999 συνάντησε σφοδρή αντίδραση από στελέχη του ΚΚΕ. Σε συνέντευξή του, ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος, επιτέθηκε στην επιλογή της τότε ηγεσίας του κόμματος με τη φράση «Θα ήταν και κωμικό και τραγικό για ένα κόμμα σαν το ΚΚΕ να ταλανίζεται από την κυρία Κανέλλη, με τον κύριο Ζουράρι, με τις ιδιαιτερότητές τους και τα δίκτυά τους».
Σε δύο συνεχή τεύχη του, το περιοδικό "Νέμεσις" της Λιάνας Κανέλλη (τ. 12. Δεκέμβριος 2000 και τ.13, Ιανουάριος 2001) δημοσίευσε ηλεκτρονικά μηνύματα που αντάλλαξαν μεταξύ 1998 και 1999 η Μαργαρίτα Παπανδρέου με τον γιο της Γιώργο, δύο παλιότερα φαξ που έστειλε η Μαργαρίτα Παπανδρέου σε αμερικανό δικηγόρο της (Σεπτέμβριος 1996), μήνυμα της ίδιας προς τον Στάνλεϊ Σάινμπαουμ (1998) και μήνυμα της Φράνσις Κόναλι προς τον Νίκο Παπανδρέου (1998). Η εκδότρια του "Νέμεσις", Λιάνα Κανέλλη, δεν αρνήθηκε ότι τα δημοσιεύματά της συνιστούν προϊόν υποκλοπής κλείνοντας χαρακτηριστικά το πρώτο της κείμενο με τα λόγια "Καληνύχτα, Μαργαρίτα. Οι χάκερ σε χαιρετούν, ευτυχώς".
Η υπόθεση έκλεισε το 2005, όταν η Λιάνα Κανέλλη υποχρεώθηκε δικαστικώς σε πρόστιμο 30.000 ευρώ για την υποκλοπή και δημοσίευση των προαναφερθέντων επιστολών.
Η Λιάνα Κανέλλη έχει βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής για επαγγελματική συνεργασία, στο περιοδικό "Νέμεσις" που εκδίδει, με άτομα του ακροδεξιού «πατριωτικού χώρου». Βασικός αρθρογράφος του περιοδικού "Νέμεσις" της Λιάνας Κανέλλη επί μία εξαετία (1997-2003) υπήρξε ένας πρεσβευτής των πιο ακραίων θέσεων της σκληροπυρηνικής δεξιάς, ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης. Η συνεργασία ήρθε στο φώς της δημοσιότητας στις 31 Οκτωβρίου 2003 όταν τρεις ευρωβουλευτές της Ν.Δ. (Κωστής Χατζηδάκης, Χρήστος Φώλιας, Ιωάννης Αβέρωφ) κατέθεσαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών αγωγές κατά της εταιρείας Αδράστεια Εκδοτική Α.Ε. (που εκδίδει το περιοδικό "Νέμεσις"), της Λιάνας Κανέλλη, τριών στελεχών του περιοδικού και του Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη («κατά δημοσιογραφικό ψευδώνυμο Κώστα Κυδωνιάτη»), ζητώντας αποζημιώσεις για κάποια συκοφαντικά και εξυβριστικά κείμενα του τελευταίου. Η ταύτιση των δύο προσώπων έχει γίνει δεκτή σε πρώτο βαθμό από τα ελληνικά δικαστήρια.
Το 1997, το περιοδικό "Νέμεσις" της Λιάνας Κανέλλη δημοσίευσε υποτιθέμενη δήλωση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρυ Κίσινγκερ, που, σύμφωνα με το περιοδικό, πραγματοποιήθηκε το 1994 κατα τη διάρκεια συνεδρίου σε ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον. Η «πηγή» του δημοσιεύματος ήταν άρθρο της Turkish Daily News και η δήλωση δημοσιεύτηκε ως εξής: "Ο λαός των Γκρεκών είναι αναρχικός και δύσκολος να τιθασευθή. Γι' αυτό πρέπει να τον χτυπήσουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως αναγκασθή να συμμορφωθή. Εννοώ να πλήξουμε τη γλώσσα του, την θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε την δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, ώστε να μην μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή την νευραλγική περιοχή στρατηγικής σημασίας για μας".
Η δημοσίευση προκάλεσε σάλο και έγινε πανηγυρικά δεκτή από μια πλειάδα ντόπιων αναλυτών . Ουδέποτε αποδείχτηκε η γνησιότητα της ομιλίας ενώ διαψεύστηκε γραπτώς από τον Κίσινγκερ. Η εκδότης του περιοδικού Λιάνα Κανέλλη ομολόγησε ("Νέμεσις" 10.1997) εκ των υστέρων αδυναμία εύρεσης της πρωτότυπης «πηγής».
Τηλεοπτικές Σειρές
• Δύο Ξένοι (1997-1999)
• Στο Παρά 5 (2005-2007)
• Επτά Θανάσιμες Πεθερές (Η Πεθερά της Οικονομικής Κρίσης)