Παυλοπέτρι: μία από τις αρχαιότερες βυθισμένες πόλεις

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι αρχαιολόγοι όταν λίγα λεπτά από την Παντάνασσα στα Νότια της Λακωνίας, ανακάλυψαν μία από τις αρχαιότερες βυθισμένες πόλεις. Μια πόλη που άνθησε την εποχή του Χαλκού!

Στο ντοκιμαντέρ που ακολουθεί, επιστήμονες κατάφεραν, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει σήμερα η τεχνολογία, να αναδημιουργήσουν ψηφιακά το Παυλοπέτρι. Μας δείχνουν πως ήταν το λιμάνι, τα σπίτια με τους κήπους, ρούχα απλωμένα στις αυλές, δρόμους και πλατείες, με λίγα λόγια, την πόλη όπως ήταν στην ακμή της.

Η ρυμοτομία της ήταν άριστη, περιλάμβανε ένα πολύ καλά κατασκευασμένο οδικό δίκτυο. Εντυπωσιακό είναι το πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης του νερού που σύμφωνα με τα ευρήματα περιλάμβανε κανάλια και υδρορροές. Ο Δρ. Τζον Χέντερσον, καθηγητής υποθαλάσσιας αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Νότινγχαμ δήλωσε πως "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου". Αυτά που ανακάλυψαν ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Βρήκαν μια πόλη με κτίρια, πλατείες, δρόμους και μνημεία. Ο βυθός είναι γεμάτος με διασκορπισμένα αγγεία. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε μεγάλο κτίριο, μήκους 35 μέτρων, που μάλλον αποτελούσε έδρα και κατοικία της πολιτικής ηγεσίας της πόλης.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την απάντηση στο ερώτημα γιατί βυθίσθηκε η πόλη. Υπάρχουν τρεις θεωρίες. Η πρώτη είναι ότι ανέβηκε σταδιακά η στάθμη της θάλασσας, η δεύτερη ότι υποχώρησε το έδαφος και η τρίτη ότι βυθίσθηκε από τσουνάμι.

Δείτε το υποτιτλισμένο ντοκιμαντέρ: