Παροιμίες και γνωμικά

ΙΨΕΝΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ
Από τα έργα τα θεατρικά του διάσημου Νορβηγού συγγραφέα , Ίψεν . Ο σύζυγος , η σύζυγος και ο εραστής ....

ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ , ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ
Στους μύθους του Αισώπου , αυτή την απάντηση έδωσε κάποιος σ' έναν , που καυχιόταν για ένα πήδημα καταπληκτικό, που είχε κάνει στη Ρόδο . Λέγεται για εκείνους που καυχιόνται και δε πραγματοποιούν τα λεγόμενά τους.

ΕΓΙΝΕ ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ (ΘΡΗΝΟΣ , ΚΛΑΥΘΜΟΣ ΚΑΙ ΟΔΥΡΜΟΣ)

Όταν πάθουμε καμιά μεγάλη συμφορά , χρησιμοποιούμε τη φράση αυτή. Η έκφραση έχει προέλθει από την Κ. Διαθήκη που αναφέρεται η σφαγή των μωρών από τον Ηρώδη στη Βηθλεέμ.

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ
Για κάποιον που επιδιώκει πράγματα ακατόρθωτα, συνηθίζουμε τη φράση αυτή. Προσπάθησαν οι μαθηματικοί να τετραγωνίσουν τον κύκλο με χάρακα και με διαβήτη, ώστε να βρεθεί ένα τετράγωνο ισοδύναμο με τον κύκλο. Στα 1882 ο Λίντερμαν απόδειξε ότι το πρόβλημα είναι άλυτο.

ΘΑ ΦΩΝΑΞΩ ΤΟΝ ΑΡΑΠΗ
Η φράση αυτή κρατάει από την εποχή της Τουρκοκρατίας , όταν η Αθήνα χωριζόταν σε μικροσυνοικίες . Στα Αναφιώτικα κατοικούσαν μερικές εκατοντάδες "αραπάδες", που ανήκαν στα στρατεύματα του Χασέπη πασά . Ανάμεσα σε αυτούς υπήρχε και ένας "αράπης " - ο Αλή Ακράν - που ξεπερνούσε σε ανάστημα τα 2 μέτρα. Ήταν αγαθότατος άνθρωπος , μα τα παιδιά που τον έβλεπαν να περνά τυλιγμένος μέσα στην άσπρη του κελεμπία, τα έπιανε τρόμος. Έτσι οι μητέρες τα φοβέριζαν , πως αν δεν καθίσουν φρόνιμα , θα φωνάξουν τον " Αράπη της Πλάκας " για να τα πάρει ..

ΘΑ ΤΟΥ ΤΡΙΞΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ
Πολύ συχνά , όταν είναι κανείς θυμωμένος με κάποιον , ακούμε να λέει τη φράση : " θα σου τρίξω τα δόντια " . Την απειλή αυτή την έλεγαν , για τον ίδιο ακριβώς λόγο , τόσο οι αρχαίοι όσο και οι βυζαντινοί ..

ΘΑ ΣΟΥ ΜΑΘΩ ΠΟΣΑ ΑΠΙΔΙΑ ΒΑΖΕΙ Ο ΣΑΚΟΣ
Όταν οι Ενετοί κυρίεψαν την Πάργα , έδωσαν το δικαιώμα στους κατοίκους την εποχή που ωριμάζουν τα αχλάδια , να γεμίζουν μ' αυτά τα σακίδιά τους , που είχαν όλα το ίδιο ακριβώς μέγεθος και σχήμα . Μια φορά , λοιπόν , το χρόνο όλοι οι Έλληνες της Πάργας , στέκονταν έξω από το διοικητήριο και περίμεναν ν' αρχίσουν τη διανομή τους . Πολλές φορές όμως τα αχλάδια δεν έφταναν για όλους και έτσι άρχιζαν οι καβγάδες μεταξύ τους . Έτσι αναγκάζονταν να μετρήσουν το μέγεθος των σάκων για να δουν πόσα αχλάδια έπαιρνε ο καθένας . Από το περίεργο αυτό γεγονός , βγήκε η φράση , " θα σου μάθω πόσα απίδια βάζει ο σάκος " που τη λέμε , όταν θέλουμε ν' απειλήσουμε κάποιον.

ΘΑ ΣΕ ΧΟΡΕΨΩ ΣΤΟ ΤΑΨΙ
Οι τσιγγνάνοι όταν είναι μικρές οι αρκούδες , τις βάζουν σε ένα ταψί , που από κάτω υπάρχει φωτιά. Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται , αρχίζουν να χτυπάνε το "ταμπουρλάκι" τους και να σφυρίζουν με μια " τσαμπούνα ". Η μικρή αρκούδα , αρχίζει να χοροπηδάει , επειδή αρχίζει να καίγεται !!! Αυτό γίνεται πολλές φορές, ώσπου μια μέρα το ταψί δεν έχει από κάτω φωτιά . Η αρκούδα όμως ακούγοντας τα όργανα να παίζουν και έχοντας συνδυάσει τους θορύβους αυτούς με το κάωιμο του ταψιού , αρχίζει να χορεύει μέσα στο ταψί. Τότε είναι έτοιμη για τα πανηγύρια ...Από τη σκληρή, λοιπόν, και απάνθρωπη αυτή συνήθεια , προήλθε η πασίγνωστη φράση : "θα σε χορέψω στο ταψί ".

ΘΑ ΣΕ ΣΧΙΣΩ ΣΤΑ 2 (ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΑΜΑΝΤΑ)
Αυτή η φράση κρατάει από τα πολύ παλιά χρόνια για τον Άγιο Μάμαντα, που τον θεωρούν τον Ηρακλή του Χριστιανισμού . Γράφεται, ότι κάποτε στη σπηλιά που κατοικούσε, του επιτέθηκαν ληστές . Ο άγιος Μάμας τους έπιασε, αλλά καλός όπως ήταν, δε τους τιμώρησε και τους άφησε ελεύθερους. Τη νύχτα όμως ξαναγύρισαν και πάλι ο άγιος τους συγχώρεσε. Αυτό έγινε πολλές φορές , ώσπου θύμωσε ο γέροντας, σηκώθηκε, άρπαξε τον έναν από τους τρεις και τον έσχισε στα δύο, για να παραδειγματίσει τους άλλους. Έτσι έμεινε και η φράση, που τη λένε οι άνθρωποι του υπόκοσμου, όταν απειλούν κάποιον.

ΘΑ ΣΕ ΦΑΕΙ Η ΜΑΡΜΑΓΚΑ
Η φράση αυτή έχει την αρχή της από μια δηλητηριώδη αράχνη , που τη λένε "μαρμάγκα " και τρώει λαίμαργα τα θύματά της.

ΘΑ ΣΕ ΣΥΓΥΡΙΣΩ - ΤΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ Ο ΓΑΜΟΣ

Κατά τη διαπόμπευση κουρεύανε τον "αμαρτήσαντα " , τον έκαναν δηλαδή " κουτρούλη " ( από το κούτρα , που θα πει κεφάλι ) κι ύστερα άρχιζε η περιφορά στους δρόμους και στις πλατείες της βασιλεύουσας των πόλεων . Γινόταν πραγματικό πανδαιμόνιο , με τενεκέδες , σάπια φρούτα , λεμόνια που του πετούσαν , τα κουδούνια που του κρεμούσαν , και τις καμπάνες που τις χτυπούσαν , για να τον υποδεκτούν . Η περιαγωγή αυτή λεγόταν "συγύρισμα " και από τη λέξη αυτή βγήκε και η φράση " θα σε συγυρίσω " ( συν + γυρίζω ) . Ακόμη υπήρχε και η συνήθεια , ενώ τον πήγαιναν , χόρευαν τριγύρω του κρατώντας μαντίλια και παραβάλλοντας , σκωπτικά , όλο το κακό με πανηγύρι ή γάμο . Έτσι σήμερα , όταν πρόκειται για μεγάλη οχλοβοή και φασαρία λέμε ότι γίνεται " του κουτρούλη ο γάμος " .

ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΤΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ
Η φράση " θα σε κάνω του αλατιού " βγήκε από τον τρόπο που γίνονται οι σαρδέλες και γενικά όλα τα ψάρια , όταν παστώνονται με αλάτι. Ζαρώνουν και χάνουν την όμορφη εμφάνισή τους . Έτσι λοιπόν, θα τον κάνει όταν τον δείρει , όπως το ψάρι στο αλάτι .

ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΝΑ ΤΡΑΒΑΣ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΟΥ

Φράση που τη μεταχειρίζεται κανείς , όταν θέλει να πει σε κάποιον ότι θα τον κάνει να πονέσει , θα τον καταστρέψει . Η φράση προήλθε από το έθιμο να τραβάνε τα μαλλιά τους αυτοί που πενθούν , αυτοί που θρηνούν.

ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΨΩΜΙ ΨΩΜΑΚΙ
Κατά την εποχή του Κριμαϊκού πολέμου , η Ελλάδα είχε αποκλεισθεί από τους συμμάχους και δεν είχε ούτε ψωμί . Όταν λοιπόν έβλεπαν ότι κρατάει ο αποκλεισμός , έλεγαν οι κάτοικοι : " θα πούμε το ψωμί ψωμάκι " και από τότε η φράση έμεινε παροιμιακή .

ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΟΥ ΠΙΣΩ
Αυτή η φράση έμεινε από τις μανιάτικες βεντέτες που ξεκλήριζαν ολόκληρες οικογένειες . Η εκδίκηση ωστόσο , επιτρεπόταν σε τρεις κυρίως περιπτώσεις : Στη δυσφήμηση , στην απιστία και στο φόνο .

Πηγή:www.kazam.gr

Tags: