Ο Μπρέιβικ φοιτητής μέσα από το κελί

Ο Νορβηγός νεοναζί Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ είναι γνωστός για το μακελειό που προκάλεσε στην χώρα του πριν από τέσσερα χρόνια (στις 22 Ιουλίου 2011), στο νησάκι όπου βρισκόταν η θερινή κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος και άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 69 ανθρώπους αφού πριν είχε πυροδότησε μια βόμβα στο κέντρο του Όσλο, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους.

Ο μακελάρης κατάφερε να κέρδισε μια θέση στο Πανεπιστήμιο του Όσλο και θα μπορέσει να σπουδάσει από το κελί του και να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες. Στα 36 χρόνια ο Μπρέιβικ αποφάσισε να παρακολουθήσει μία σχολή που περιλαμβάνει μαθήματα που αφορούν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό των μειονοτήτων.

Οι Νορβηγοί βέβαια δεν έκρυψαν την οργή τους όταν το έμαθαν γιατί ο Μπρέιβικ δεν έχει δείξει καμία μεταμέλεια για την πράξη του. Πρέπει να σημειώσουμε πως πολλοί από τους φοιτητές του πανεπιστημίου του Όσλο που θα σπουδάζουν μαζί του, είχαν ζήσει από κοντά την επίθεση και επέζησαν ενώ άλλοι είχαν φίλους ή συγγενείς που σκοτώθηκαν.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Όλε Πέτερ Ότερσεν δήλωσε ότι: «Πληροί τα κριτήρια. Θα τηρήσουμε τους κανόνες και θα τον δεχτούμε» και συμπλήρωσε πως θα φοιτήσει από την απομόνωση την οποία βρίσκετε και δεν θα έρθει ποτέ σε επαφή με τους καθηγητές ή τους συμφοιτητές του παρά μόνο με τους φύλακες που θα παραδίδει τις εργασίες του. Επίσης δεν θα του επιτραπεί να έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ.