Οι μεταβολές στο σώμα σου όταν κόψεις το χάπι

Όλες είμαστε γνώριμες με τις αλλαγές που συμβαίνουν όταν αρχίσουμε το χάπι (ηπιότερες περίοδοι, λιγότερες κράμπες, λιγότερος φόβος για πιθανές εγκυμοσύνες, κτλ). Τι συμβαίνει όμως όταν το σταματήσουμε; Ανεξάρτητα αν θα το σταματήσετε επειδή θέλετε παιδί ή αν δεν το χρειάζεστε αυτή την εποχή, η απορία για τις αλλαγές μένει.

Μιλήσαμε λοιπόν με τους ειδικούς για να μάθουμε πως επηρεάζεται το σώμα κατά την παύση της ορμονικής αντισύλληψης. Να θυμάστε πως από οργανισμό σε οργανισμό τα συμπτώματα ποικίλουν, αλλά παραμένει ένας καλός μπούσουλας.

Πρώτο και σοβαρότερο σύμπτωμα είναι η αύξηση του πόνου. Η περίοδος θα είναι πιο επίπονη και οι κράμπες συχνότερες και δυσκολότερες. Αυτό επειδή το χάπι σταματά την ωορρηξία η οποία ευθύνεται κυρίως για τους πόνους σε αυτές τις περιοχές.
Είναι πιθανό να χάσετε μερικά κιλάκια. Συγκεκριμένα το 1/3 των γυναικών που ξεκινούν την ορμονική αντισύλληψη χάνει βάρος, το ένα τρίτο παίρνει, και οι υπόλοιπες μένουν σταθερές, οπότε έχετε 33% πιθανότητες να χάσετε. Επίσης σε περίπτωση που κατά την αρχή της διαδικασίας το στήθος σας μεγάλωσε, είναι πολύ πιθανό να γυρίσει στα προηγούμενα επίπεδα.

Ένα ακόμα σύμπτωμα είναι η υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή. Είναι ο τρόπος του οργανισμού να βοηθά μια πιθανή εγκυμοσύνη. Για τον ίδιο λόγο θα αυξηθεί και η σεξουαλική όρεξη, η οποία συνήθως ελαττώνεται κατά τη διάρκεια των αντισυλληπτικών. Επίσης θα αλλάξουν και οι ψυχολογικές σας μεταπτώσεις. Αν στο προηγούμενο του χαπιού διάστημα, κατά τη διάρκεια της περιόδου είχατε προβλήματα εσείς και οι γύρω σας, αυτά θα επιστρέψουν.

Τέλος είναι πολύ πιθανό να καταλαβαίνετε πότε γίνεται η ωορρηξία. Αν παίρνατε το χάπι για χρόνια, σίγουρα θα καταλάβετε τη διαφορά κατά τα μέσα του κύκλου όταν θα συμβαίνει.