Κατάφερε να πάρει τον πίνακά του πίσω από την βασιλική οικογένεια της Ολανδίας!

Η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας θα αναγκαστεί να αποχωριστεί έναν ζωγραφικό πίνακα που έχει στην συλλογή της εδώ και πολλά χρόνια. Γιατί αυτό; Μα, γιατί αποκαλύφθηκε πως τον πίνακα αυτό τον είχαν κλέψει οι Ναζί από τον Εβραίο νόμιμο ιδιοκτήτη του.

Την αποκάλυψη έκανε ομάδα ανεξάρτητων ερευνητών στο πλαίσιο έρευνας που είχαν ζητήσει τα ανάκτορα το 2012 σχετικά με έργα που είχαν αποκτηθεί αφού οι Ναζί είχαν ανέβει στην εξουσία στη Γερμανία, το 1933.

Ο επικεφαλής των ερευνητών δήλωσε πως: «Από την έρευνα φάνηκε πως είχε κατασχεθεί ένας πίνακας. Ένας Εβραίος συλλέκτης είχε αναγκασθεί το 1942 να δώσει τον πίνακα "Το δάσος της Χάγης με θέα στο ανάκτορο Χούις τεν Μπος" του ζωγράφου Γιόρις φαν ντερ Χάαγκεν, στην τράπεζα των μελών του κόμματος των Ναζί, Λίπμαν, Ρόζενταλ και σία στο Άμστερνταμ».

Μετά τον πόλεμο και την κατοχή της Ολλανδίας από τους Ναζί, ο πίνακας βρέθηκε στα χέρια ενός εμπόρου τέχνης, από τον οποίο τον αγόρασε το 1960 η βασίλισσα Τζουλιάνα, γιαγιά του σημερινού βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερ, «χωρίς να γνωρίζει την ιστορία του», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ανακτόρων μια βασιλική ένωση για την τέχνη ήρθε σε επαφή με τους απογόνους των ιδιοκτητών με στόχο την επιστροφή του πίνακα.