Εξαπλώνεται η νόσος των φοινίκων

Αιτία το κόκκινο σκαθάρι
Μια παράξενη νόσος έχει προσβάλει σχεδόν όλους τους φοίνικες που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια.
Τη δεκαετία του 2000 κάποιοι έμποροι τρπικών φυτών εισήγαγαν άρρωστα φυτά απο την Αίγυπτο,μολυσμένα απο το κόκκινο σκαθάρι.έτσι εξαπλώθηκε η νόσος και ενα προς ένα τα φοικικόδεντρα που ευδοκιμούν στην Ελλάδα προσβλήθηκαν.
Η ζημιά προκαλείται από την προνύμφη του (σκουλίκι), της οποίας το μήκος φθάνει έως και 5 εκατοστά με κεφάλι ευδιάκριτο.
Η προσβολή ξεκινά από την κορυφή του φυτού, στη βάση των νεαρών φύλλων, ή από πληγές στα φύλλα και τον κορμό.
Τα θηλυκά σκαθάρια γεννούν 300 αυγά στις πληγές ή οπές του φοίνικα, τα οποία και εκκολάπτονται μετά από 2-5 ημέρες και οι προνύμφες εισχωρούν στο εσωτερικό του φοίνικα, ανοίγοντας στοές και μεγάλες κοιλότητες.
Ο βιολογικός του κύκλος έχει διάρκεια 4 μηνών περίπου. Γι’αυτό στο ίδιο δένδρο, μπορεί να δούμε όλα τα βιολογικά του στάδια. Οι στοές στο επάνω μέρος του φοίνικα φθάνουν σε μήκος έως και 1 μέτρο, μπορούμε δε να εντοπίσουμε προνύμφες και στη βάση του δένδρου στο σημείο που αρχίζουν οι ρίζες του.
Από μακριά, χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι, η καταστροφή της νέας βλάστησης (καρδιάς) και το γύρισμα των φύλλων προς τα κάτω, δίδοντας την εικόνα μιας ομπρέλας. Η συνέχεια είναι να πέφτουν τα φύλλα, να σέπεται ο κορμός και έτσι να ξεραίνεται το δένδρο.

Tags: