Απαγορεύονται σιγά σιγά οι πλαστικές σακούλες, με απόφαση της Ε.Ε.

Φαντάζομαι πως η μετάβαση σε έναν κόσμο χωρίς πλαστικές σακούλες θα είναι λίγο περίεργη, αλλά ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει!

Η Ε.Ε. επιχειρεί να βάλει τέλος στις πλαστικές σακούλες στην Ευρώπη με την απαγόρευσή της αυτή. Στόχος είναι να μειωθούν κατά το ένα τρίτο οι σακούλες που χρησιμοποιούν ανά χρόνο οι ευρωπαίοι πολίτες, και κυρίως εμείς οι Νότιοι.

Σιγά σιγά οι πλαστικές σακούλες θα καταργηθούν, δίνοντας της θέση τους σε πάνινες ή σε χάρτινες, ανάλογα με τις επιλογές του εκάστοτε μαγαζιού, και τις ανάγκες μεταφοράς των προϊόντων. Αρχικά, θα επιβληθεί υποχρεωτική χρέωση για την χρήση τους, κάτι που αυτή τη στιγμή ισχύει σε ξένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Και σταδιακά θα υπάρξουν κίνητρα και πλήρη κατάργησή τους.

Οι Πράσινοι έκαναν λόγο για « ιστορικό επίτευγμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων στο περιβάλλον», καθώς στην Ε.Ε. χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο 8 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες οι μισές εκ των οποίων καταλήγουν στις χωματερές μετά από μία μόλις χρήση. Εκτός από μάστιγα για το περιβάλλον οι πλαστικές σακούλες είναι και ο λόγος που χιλιάδες πουλιά, χελώνες και άλλα ζώα πεθαίνουν κάθε χρονο παγιδευμένα ή καταπίνοντας σακούλες.